Blog

olivera cervera

L'Olivera recuperada de CERVERA del Maestre, Millor Olivera Monumental d'Espanya 2024

L'olivera és de la varietat Farga i es troba situat a Cervera del Maestre (a la part valenciana del Territori Sénia). El seu perímetre de tronc a una altura de 80 centímetres del sòl arriba als 695 centímetres, sent un dels majors del municipi. La seva edat aproximada és entre els 1.100 i els 1.200 anys.

Aquesta olivera va estar abandonada durant anys, però després de la recuperació d'oliveres al Territori Sénia (impulsada per la Mancomunitat i l'Associació) i amb la col·laboració de l'Ajuntament, el 2019 es va començar a recuperar i posar-la en producció, servint per a usos agrícoles, mediambientals , turístics, culturals i esportius.

 

La candidatura ha estat presentada conjuntament pel propietari, Fundació Cayac – Maestrat (de la qual és Secretari l'Alcalde de Cervera, Adolf Sanmartín), la Mancomunitat Taula del Sénia i l'Associació Territori Sénia.

Cervera del Maestre, situat a la comarca del Baix Maestrat, té en total 219 oliveres mil·lenàries, i aquesta és una de les més espectaculars per la seva mida, per l'edat estimada i pel seu interès estètic, històric i cultural. Aquesta olivera es troba damunt un petit turó, des del qual es veu el poble i el castell medieval de Cervera del Maestre. L'origen d'aquesta olivera coincideix (segle X) amb el període musulmà i d'aquí el seu valor cultural i històric, ja que des de la seva talaia privilegiada l'olivera ha contemplat el pas de totes les civilitzacions.

A més de les visites guiades i activitats molt diverses que es realitzen durant tot l'any, cal destacar que durant les “Jornades del Molí de l'Oli” de Cervera, el 2021, 2022 i 2023, a més dels actes que se celebren a el Molí històric, es fa una visita a aquesta Olivera i hi ha una escenografia de música clàssica a l'ombra de l'olivera, en un amfiteatre natural de bales de palla, seguida d'una degustació gastronòmica per als participants.

cervera

cervera