Blog

Sinfo

L’Olivera de Sinfo escollida Millor Olivera Monumental del Mediterrani per RECOMED (12/2019)

L'Olivera de Traiguera (Castelló) es va imposar en la 1ª edició del concurs, on concorregueren fins a 12 candidatures d'exemplars llegendaris d'Espanya, Itàlia, Tunísia, el Líban, Montenegro i Turquia. Altres països que pertanyen a Recomed són Grècia, Croàcia, Eslovènia i Marroc.

Recomed va convocar al maig de 2019 el "I Mediterranean Contest to the Best Ancient Olive Tree", concurs internacional en el que s'escull la Millor Olivera Monumental del Mediterrani. Segons indicaven les bases podien presentar-se oliveres dels països membres de RECOMED, Red conformada per 10 països mediterranis, els principals productors d'oli d'oliva.

A aquesta convocatòria es varen presentar fins a 12 exemplars de 6 països, amb un altíssim nivell entre les candidatures, doncs van ser oliveres centenàries i mil·lenàries que es poden considerar llegendes vives en els seus respectius països.

El jurat va estar conformat per distingits experts en agronomia com el Dr. Agnelli per Itália, la Dra. Lazovic per Montenegro, la Dra. Belaj per Espanya, el Dr. Shigm per Tunísia i el Dr. Engin per Turquia. Tots ells varen valorar les candidatures i van votar els tres millors exemplars amb 3, 2 i 1 punts, sense poder votar les oliveres del seu propi país.

L'espanyola Olivera de Sinfo, de Traiguera (Territori del Sénia), va ésser la guanyadora al aconseguir el major número de vots, seguida de l'olivera Bchaaleh Millenial Olive Tree, del Líban, i de The thousand-year-old olive tree of Echraf, de Tunísia, oliveres que van empatar en la segona posició.

El jurat va valorar tant la longevitat de l'exemplar, certificat amb un perímetre de troc que supera els 10 metres, com la seva espectacular estampa que emergeix de la terra amb una peanya única pel seu tamany i robustesa, amb un tronc sòlid i evocador que dibuixa formes impossibles, i amb una part aèria majestuosa, sana i capaç de produir bones collites, segle rere regle.

Es tracta d'un exemplar de la varietat Farga, empeltada sobre ullastre que vegeta a tocar de l'antiga Via Augusta roman i esta escoltada per altres exemplars també monumentals. Per la seua impressionant planta es pot afirmar que es una de les oliveres més ancestrals de la Península Ibérica, i per conseqüència de la Conca Mediterrània.

Encara que la datació d'oliveres monumentals resulta una tasca complicada quant a l'antiguitat, segons el Dr. Antonio Prieta de la Universidad Politécnica de Madrid, que va datar altres oliveres del Territori Sénia en 1.707, 1.494 i 1.452 anys, "no es possible fer el mateix amb l'olivera de Sinfo, al faltar-li una part important del tronc, però en vista del resultat de les altres, aquesta podria superar els 2.000 anys de vida". Es tracta de l'olivera amb el tronc més gros de tot el Territori Sénia.

Respecte al nom, Olivera de Sinfo, segons el propietari es tracta del nom de la seva àvia materna, que s'anomenava Sinforosa, i des d'aleshores al seu pare, a ell, i ara a l'olivera se’ls ha quedat aquest nom, afectuosament i en record a ella.

La candidatura va ésser presentada conjuntament per José Manuel Alemany, propietari de l'olivera, juntament amb la Mancomunitat Taula del Sénia i l'Ajuntament de Traiguera. Es dóna la circumstància que l'Olivera de Sinfo va guanyar el Premi AEMO a la Millor Olivera Monumental d’Espanya l’any 2018.

El resultat d'aquest concurs es va fer públic en l'Assemblea Anual de Recomed celebrada a la ciutat italiana de Siena el 30 de novembre de 2019.