Blog

foto grupo

Eudald Carbonell (Atapuerca) a les oliveres mil·lenàries (3/2023)

Eudald Carbonell, arqueòleg i codirector d’Atapuerca ha visitat les Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia de la mà de Paco Zapater, ambaixador d’aquestes Oliveres. Aquesta jornada, tractada com un maridatge entre Atapuerca i les Oliveres Mil·lenàries, ha servit a Carbonell per relacionar i crear sinergies entre aquests arbres monumentals i l’arqueologia.

Al matí va ser una visita complerta a tot el tema de les oliveres, començant a Ulldecona per l’antic molí de César Martinell (deixeble de Gaudí) i des d’allí al museu natural d’oliveres mil·lenàries de l’Arion (on està la Farga, olivera més antiga, datada en 1.710 anys). A continuació, a Traiguera, es va visitar l’olivera de Sinfo que és la més gran del Territori Sénia (10,20 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl) i, a Cervera del Maestre, el centre d’interpretació “Molí de l’Oli”,

 A la tarda, aprofitant la visita a Ulldecona, Carbonell va donar una conferència sobre “El futur de la Humanitat”, títol del seu nou llibre, davant d’unes 150 persones. En aquest fa un al·legat a favor de l’evolució de l’espècie humana per garantir-ne la supervivència. Un llibre que fa 10 propostes per evolucionar i sobreviure com a espècie. Idees que afecten tots els àmbits de la nostra existència, des d’aturar en sec la globalització fins a socialitzar la tecnologia.

ulldecona

Eudald Carbonell, a més de per Paco Zapater, amic seu, va estar acompanyat durant tot el dia per Tere Adell i Jaume Antich, de la Taula del Sénia i l’alcaldessa d’Ulldecona, Nuria Ventura i altres membres de l’equip de govern municipal.