Blog

el olivo

Una olivera de pel·lícula (4/2016)

El 2016, una de les produccions més reconegudes del cinema espanyol va ser "El olivo", la pel·lícula dirigida per Icíar Bollaín i protagonitzada per Javier Gutiérrez, Anna Castillo i Pep Ambròs. Escrita per Paul Laverty, guionista habitual de Ken Loach, el film narra la història d'Ànima, una xica que vol recuperar l'olivera que la seua família va vendre fa 12 anys i a causa d'això el seu avi va deixar de parlar. "El olivo" va ser nominada per a quatre Premis Goya de l'Acadèmia en la seua edició de 2017 i va obtenir el Goya a la Millor Actriu Revelació per a Anna Castillo.

Encara que estem davant un film de ficció, el guionista es va inspirar en una retallada de premsa que parlava sobre la venda d'una olivera mil·lenària amb destinació a un país del nord d'Europa, per la qual cosa la història de ficció té molts punts de contacte amb la realitat. És per això, que l'Olivera Mil·lenària que apareix en la pel·lícula constitueix un símbol de les nostres arrels, del nostre patrimoni natural i cultural, erigint-se també en un advertiment de la necessitat de conservar el nostre passat i les nostres tradicions per a transmetre'l a les generacions futures.

Una part important de les localitzacions transcorre a la comarca del Baix Maestrat a la província de Castelló. Localitats com Sant Mateu, Canet lo Roig, Traiguera o La Jana han prestat la bellesa dels seus carrers i places per a recrear aquesta història, unit tot això al paisatge natural de les Oliveres Mil·lenàries.

De fet, l'olivera que protagonitza el film està localitzat a Canet lo Roig, una població que compta amb més de 1.100 oliveres centenàries; un arbre amb una presència immensa que roman des de l'època dels romans, amb les seues arrels que l'uneixen a la terra, a la història d'una societat, i que està present en la pantalla com un protagonista més.

La capacitat promocional d'una destinació a través de cinema és un fet evident i l'èxit de públic i crítica que el film dirigit per Icíar Bollaín va tindre des de la seua estrena ha contribuït a la difusió d'aquest recurs cultural i paisatgístic fomentant l'increment de les visites turístiques, perquè aquest entorn es converteix en el territori ideal per als amants del turisme cinematogràfic, podent reviure les imatges que hem vist en la gran pantalla a través de diferents rutes que uneixen paisatge, cultura i gastronomia.

https://youtu.be/hbF55oHKYGk