Descobreix

Museus

Museu natural Oliveres Mil·lenàries “Pou del Mas” (La Jana)

La Jana

La Jana està al nord de la Comunitat Valenciana, a la comarca del Baix Maestrat i té un total de 970 oliveres mil·lenàries, però com el seu terme municipal és petit (només 19,5km²) això li dóna la major concentració d'aquests exemplars: 49,7 OM/km².

Des de sempre ha estat la Jana eix de pas i nus de comunicacions, discorrent l'antiga Via Augusta romana i quedant encara mil·liaris i restes de viles romanes. Després de signar un acord José Joaquín Llorach, propietari de la parcel·la, l'ajuntament, la cooperativa i la mancomunitat Taula del Sénia, es va habilitar la seva finca del Pou del Mas com Museu Natural d'Oliveres Mil·lenàries. En ella, en menys d'1 hectàrea, hi ha 21 oliveres mil·lenàries i algunes són molt espectaculars.

Després de deixar el cotxe a l'aparcament, on ha 1 cartell del museu i 2 (Territori Sénia i la Jana), tot el recorregut és a peu. A les escales d'entrada, hi ha 2 cartells de l'itinerari a seguir i dels olis d'oliveres mil·lenàries i a més plaques dels premis més importants rebuts. Per l'interior de la finca hi ha 9 cartells més, senyalitzant les oliveres més destacades.

Per a les persones amb mobilitat reduïda, s'aconsella seguir pel camí uns 300 m fins a la corba a l'esquerra, entrar per allí, fer el recorregut per tota la finca i tornar a sortir pel mateix lloc.

Per l'interior del Museu, s'aconsella seguir l'ordre dels cartells (de l'1 al 9). Cal destacar l'olivera núm. 106 (cartell 2) "l'olivera de les parelles" que a més de les seves notables dimensions i formes, va rebre el premi AEMO a la millor olivera monumental d'Espanya 2014 i també l'olivera núm. 117 (cartell 3) "la Farga del Pou del Mas" que segons la datació de la Universitat Politècnica de Madrid va ser plantada l'any 833 dC, en l'època d'Abderraman II.

El camí enquitranat d'accés a la finca, des de la CV-113, coincideix amb el traçat de l'antiga Via Augusta romana i es poden veure en ell senyals identificatius actuals.


Direcció: 

Pou del Mas

12340 La Jana (Castellón)

Museo natural Olivos Milenarios “Pou del Mas” (La Jana)

Obri la ubicació