Descobreix

Museus

Museu natural Oliveres Mil·lenàries de l'Arion

Ulldecona

Ulldecona està a l'extrem sud de Catalunya, a la comarca del Montsià i al costat del riu Sénia. En el seu extens terme municipal (126,8 km²) hi ha inventariades 1.379 Oliveres Mil·lenàries, el que fa que sigui el municipi amb el major nombre d'oliveres mil·lenàries del món. Encara que hi ha alguns exemplars també a les zones planes, la gran majoria estan situats en els vessants de les serres de Montsià i de Godall.

A l'Arión, a prop del barri de la Miliana, hi ha una de les majors concentracions d'aquestes oliveres i per això es va signar un acord entre la família Porta i Ferré (de la Galera, on tenen un molí propi en què elaboren els seus olis) i l'ajuntament d'Ulldecona, que s'encarrega i organitza totes les visites turístiques. Posteriorment, amb la participació de la mancomunitat Taula del Sénia i altres institucions, es va senyalitzar i condicionar un espai per a realitzar visites guiades.

Encara que en el conjunt de la finca hi ha molts més exemplars, a la zona que es visita "el fondo de l'Arión", en només 1,3 hectàrees hi ha 35 oliveres mil·lenàries i algunes d'elles són molt especials. Hi ha visites programades per a alguns dies de la setmana, però es poden demanar altres dies i fins i tot més packs amb altres activitats (per a visites, dirigir-se a: Oficina de Turisme d'Ulldecona).

Des de la zona d'aparcament (fins i tot per a autocars) es realitza la visita guiada a peu per a tots els públics, que també pot ser en diversos idiomes, explicant-la història de la finca i del nom de l'Arión i aspectes de l'entorn, el paisatge i el medi ambient.

Encara que hi ha diversos exemplars molt característics i fotogènics: "el dels nuvis", "el del pou", la gran atracció està al final de la visita i és la Farga de l'Arión que, és l'olivera més gran de Catalunya, que va rebre el premi AEMO a la millor olivera monumental d'Espanya el 2006 i que segons la datació de la Universitat Politècnica de Madrid va ser plantada en el 314 dC i que amb els seus 1.705 anys és l'olivera datada científicament més antiga del món.

En acabar la visita es fa un tast d'olis i es poden comprar allí mateix. Hi ha també packs completant la visita amb un dinar en un dels restaurants amb Estrella Michelin.


Telèfon: 619770869 


Direcció: 

Passeig de l’Estació, 6

43550 Ulldecona

Turismo Ulldecona: www.turismeulldecona.com/visites/#oliveres

Museo natural Olivos Milenarios del Arión

Obri la ubicació