Museu natural Oliveres Mil•lenàries de l'Arion

Atardece en un campo de olivos milenarios
Ruta de les Oliveres Mil·lenàries
Territori Sénia

Descobreix

Museu

Museu natural Oliveres Mil•lenàries de l'Arion

Terres de l'Ebre
Ulldecona

Ulldecona està a l'extrem sud de Catalunya, a la comarca del Montsià i al costat del riu Sénia. En el seu extens terme municipal (126,8 km²) hi ha inventariades 1.379 oliveres mil·lenàries, el que fa que sigui el municipi amb el major nombre d'oliveres mil·lenàries del món. Encara que hi ha alguns exemplars també a les zones planes, la gran majoria estan situats en els vessants de les serres de Montsià i de Godall.

A l'Arión, a prop del barri de la Miliana, hi ha una de les majors concentracions d'aquestes oliveres i per això es va signar un acord entre la família Porta i Ferré (de la Galera, on tenen un molí propi en què elaboren els seus olis) i l'ajuntament d'Ulldecona, que s'encarrega i organitza totes les visites turístiques. Posteriorment, amb la participació de la mancomunitat Taula del Sénia i altres institucions, es va senyalitzar i condicionar un espai per a realitzar visites guiades.

Encara que en el conjunt de la finca hi ha molts més exemplars, a la zona que es visita 'el fondo de l'Arion', en només 1,3 hectàrees hi ha 35 oliveres mil·lenàries i algunes d'elles són molt especials. Hi ha visites programades per a alguns dies de la setmana, però es poden demanar altres dies i fins i tot més packs amb altres activitats (per a visites, dirigir-se a: oficina turisme Ulldecona).

Des de la zona d'aparcament (fins i tot per a autocars) es realitza la visita guiada a peu per a tots els públics, que també pot ser en diversos idiomes, explicant-la història de la finca i del nom de l'Arión i aspectes de l'entorn, el paisatge i el medi ambient.

Encara que hi ha diversos exemplars molt característics i fotogènics: "el dels nuvis", "el del pou", la gran atracció està al final de la visita i és la "farga de l'Arión" que, és l'olivera més gran de Catalunya, que va rebre el premi AEMO a la millor olivera monumental d'Espanya el 2006 i que segons la datació de la Universitat Politècnica de Madrid va ser plantada en el 314 dC i que amb els seus 1.705 anys és l'olivera datada científicament més antiga del món.

En acabar la visita es fa un tast d'olis i es poden comprar allí mateix. Hi ha també packs completant la visita amb un dinar en un dels restaurants amb Estrella Michelin.


Telèfon: 619770869

Direcció:

Passeig de l’Estació, 6, 43550 Ulldecona

Turismo Ulldecona www.turismeulldecona.com/visites/#oliveres 

Museo natural Olivos Milenarios del Arión

Open location