Blog

collita d'oli Farga milenaria 2021

Comença la collita d'Oli Farga Mil·lenària 2021 (10/2021)

El 6 d'octubre ha començat la collita d'olives per elaborar oli certificat dins de la Marca de Garantia Oli Farga Mil·lenàriaper part de les Marques d'oli que pertanyen a l'Associació Territori Sénia.

Aquest any la primera a començar la estat la Cooperativa de Godall i la primera olivera que s'ha recol·lectat ha estat l'olivera "Mil·lènia" que, precisament aquest any, ha rebut el Premi AEMO a la millor olivera monumental d'Espanya. L'olivera és de la varietat Farga i es troba situada a Godall (a la part catalana del Territori Sénia), molt a prop de l'antiga Via Augusta romana. El seu perímetre de tronc a 1,30 m del terra arriba als 7,04 m, sent la més gran de la vila i una de les oliveres majors de Catalunya. Segons la datació realitzada per la Universitat Politècnica de Madrid el seu any d'origen és el 1018, pel que té ara 1.003 anys. El nom de l'olivera el van escollir els alumnes de l'Escola pública de Godall, dins de les activitats del Premi Històries del Patrimoni Europeu de la Comissió Europea i el Consell d'Europa.

La setmana que ve i la següent començaran totes les altres empreses a recol·lectar les seves olives, com a primer pas, seguit del transport immediat al molí i, un cop allà, la mòlta el mateix dia. Abans d'emmagatzemar-los, tots els lots d'oli es filtren i es remeten a Laboratoris i Panells de tast reconeguts pel COI (Consell Oleícola Internacional). Només els olis que superen tots els requisits exigits pel Reglament de la Marca de Garantia (superiors en alguns punts als de l'Oli d'Oliva Verge Extra) seran envasats i etiquetats dins de la mateixa.

Les expectatives d'aquesta collita són força positives, molt superiors en quantitat a les de l'any passat i, s'espera, també que la qualitat sigui extraordinària.