Descobreix

Centres interpretació

Centre d’interpretació “Molí de l’Oli”

Cervera del Maestre

El Molí de l’Oli de Cervera del Maestre és una instal·lació industrial tradicional que es va fer servir, fins als anys vint del segle XX, per a la fabricació d’oli d’oliva. L’edifici del molí, d’origen medieval, va anar creixent i adaptant-se a les necessitats tecnològiques de la producció d’oli. Encara que hi ha inscripcions que parlen d’obres al molí durant els segles XVII, XVIII i XIX, no hi ha dubte que la edificació primigènia és anterior, possiblement una posta en l’antic camí des de la costa fins a Morella. Manuel Segarra, el seu propietari, el dóna al poble de Cervera del Maestre l’any 1984 i es declarat BIC el 2007.

Aquest edifici alberga la col·lecció museogràfica permanent del Centre d’Interpretació Molí de l’Oli. Els objectes que es presenten en el CIMO formen part de la vida quotidiana de l’agricultor en els treballs de cultiu, poda, recol·lecció (etc.) de les oliveres, i les eines i utensilis utilitzats en el molí, des de l’extracció de l’oli fins al seu envasat. El seu valor no es troba en la majoria de casos en la qualitat excepcional o caràcter únic (com es el cas de la premsa), sinó que es tracta de peces anònimes, en el seu moment comunes i habituals, però de gran importància, doncs ens ajuden a il·lustrar i comprendre tot el procés de producció de l’oli; aquí rau el seu valor cultural.

L’equipament cultural del CIMO és un important exponent del patrimoni etnològic lligat a la cultura de l’oli i l’oliva. La seva funció principal consisteix en promoure un ambient per a l’aprenentatge creatiu, buscant ensenyar al visitant el significat de la herència cultural i històrica dels béns exposats, utilitzant la interpretació entre les seves estratègies. En aquest sentit, un dels criteris bàsics de la institució és explicar d’una forma educativa "activa" i visual el funcionament del molí i la cultura oleícola utilitzant el propi molí i les eines, els maniquins realitzant les accions, els testimonis que ens ajuden a contextualitzar i altres recursos visual, panells i audio-guies.


Direcció: 

Carretera CV-135, km 9

12578 Cervera del Maestre

MOLÍ DE L'OLI: https://molicervera.org

Centro de interpretación "Molí de l'Oli"

Obri la ubicació