Blog

SIPAM

Taller virtual de la FAO sobre SIPAM i restauració d’ecosistemes (1/2021)

La Dècada de Restauració d'Ecosistemes de les Nacions Unides, declarada per la ONU de 2021 a 2030, busca ampliar massivament la restauració del medi ambient degradat i destruït com a mesura per a combatre el canvi climàtic i millorar la seguretat alimentària, el subministrament d'aigua i la biodiversitat. Per tot això, es va organitzar un webinarper a donar a conèixer les funcions i mecanisme dels ecosistemes en els llocs SIPAM i compartir experiències, problemàtiques i reptes associats a la conservació i restauració d'aquests ecosistemes. La forma va ser un Taller virtual, amb representats de la FAO, del PNUMA i dels llocs SIPAM a Xina, Japó, Marroc, Perú, Espanya i Tanzània.

La representació d'Espanya (i també d'Europa) va córrer a càrrec de Mª Teresa Adell, gerent de la Mancomunitat Taula del Sénia i Amador Peset, agricultor especialitzat en la recuperació d'oliveres mil·lenàries abandonades.

Mª Teresa Adell va exposar que en les 207.000 ha del Territori Sénia l'olivar de secà es el cultiu majoritari amb 33.500 ha i hi ha un total 6.358 exemplars que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del sòl. També va explicar el treball de conscienciació d'agricultors i propietaris, la protecció i posada en valor de les oliveres, les varietats autòctones, l'estalvi total hídric i el cicle de producció sostenible.

Amador Peset va dir que després de quedar-se a l'atur fa 10 anys per la crisi, veient el treball de la Taula del Sénia i que a casa seua hi havia poques oliveres, es dedicà (després de firmar acords amb els seus propietaris) a recuperar finques amb oliveres mil·lenàries abandonades i a tornar a posar-les en producció. Actualment gestiona 157 oliveres mil·lenàries, elabora i envasa el seu oli i comença tasques d'oleo-turisme.

Va ser molt important per al SIPAM Oliveres Mil·lenàries Territori Sénia el poder participar en aquest Taller virtual sobre SIPAM i restauració d’ecosistemes, organitzat per la FAO, y poder explicar les actuacions portades a terme sobre Gestió sostenible dels recursos i recuperació de les oliveres mil·lenàries abandonades.