Blog

valona2

Les Valones són una tècnica agrícola d'importància mundial per a la FAO (11/2020)

L'Organització de les Nacions Unides per l'Agricultura i l'Alimentació (FAO) ha reconegut les valones com una Tecnologia i Pràctica per a Petits Productors Agrícoles (TECA). Les TECA aborden múltiples dificultats en àrees clau com la producció de cultius, ramaderia, pesca i aqüicultura, gestió forestal, canvi climàtic i reducció del risc de catàstrofes.

Les valones són unes construccions de pedra seca, generalment de poca altura -entre 50 i 100cm- que envolten els troncs dels arbres, especialment de les oliveres, per a protegir-los, especialment del vent. Es realitzen mitjançant l'ús de pedres, però sense emprar morters o argamasses per a la seua confecció.

valona

La utilització d'aquesta tècnica suposa diversos beneficis tant per a l'olivera com per al seu entorn. Faciliten l'arrelament dels exemplars més joves, protegeixen les arrels i conserven la humitat al voltant de l'arbre, lo qual ajuda a superar èpoques de sequera. També esdevé un refugi per a la biodiversitat: a causa de les seves esquerdes i racons són un hàbitat estratègic per a rèptils, amfibis o aus.