Ruta de les Oliveres Mil·lenàries

Atardece en un campo de olivos milenarios

Ruta de les Oliveres Mil·lenàries

Territori Sénia
Territori Sénia

TERRITORI SÉNIA

El Territori Sénia està format per 27 municipis: 15 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos, situats a banda i banda del riu Sénia i al voltant del Tossal del Rei, punt de trobada d'Aragó, Catalunya i la Comunitat Valenciana.

En aquest territori trobaràs la major concentració del món d'oliveres mil·lenàries. Avui dia hi ha 5.027 exemplars inventariats que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra, sent pràcticament tots ells de la varietat 'Farga'. La seva presència ha donat caràcter al paisatge, format per un mosaic d'arbres i de pedra en sec i que es coneix com "el mar d'oliveres".

Per facilitar les visites a les oliveres més monumentals i a les zones amb major nombre, després de signar convenis amb els propietaris, s'han condicionat 2 'museus a l'aire lliure': a Ulldecona (Tarragona) i la Jana (Castelló) i diverses 'àrees d'oliveres mil·lenàries' en altres municipis, degudament senyalitzades en 3 idiomes. A més hi ha alguns camins, per recórrer amb bici o a peu i museus o centres d'interpretació, molins d'oli en funcionament, visites guiades, venda i degustació d'oli d'oliveres mil·lenàries i gran varietat d'ofertes culinàries.

Què veure?

Museu
Castellón Mediterráneo
Requena
Àrea
Castellón Mediterráneo
Rossell
Àrea
Castellón Mediterráneo
Canet lo Roig
Àrea
Terres de l'Ebre
La Sénia
Àrea
Terres de l'Ebre
Godall
Àrea
Castellón Mediterráneo
Traiguera

Blog

Premio Historias de Patrimonio Europeo 2018  a Olivos Milenarios Territorio Sénia
21-01-2019

El 2018 és l'any europeu de patrimoni cultural i, amb aquest motiu, junts el Consell d'Europa i la Comissió Europea han organitzat el Premi Històries del Patrimoni Europeu entre els 50 països signants de la Convenció Cultural Europea.

Cartel "El Olivo"
21-01-2019

En 2016, una de les produccions més reconegudes del cinema espanyol va ser "El olivo", la pel·lícula dirigida per Icíar Bollaín i protagonitzada per Javier Gutiérrez, Anna Castillo i Pep Ambròs. Escrita per Paul Laverty, guionista habitual de Ken Loach, el film narra la història d'Ànima, una xica que vol recuperar l'olivera que la seua família va vendre fa 12 anys i a causa d'això el seu avi va deixar de parlar.

Oliveres Mil•lenàries Territori Sénia, Patrimoni Agrícola mundial de la FAO
21-01-2019

El Territori Sénia està format per 27 municipis (15 de valencians, 9 de catalans i 3 d'aragonesos), situats en el punt de trobada de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó i, a més de compartir geografia, història, llengua i cultura, té la major concentració d'oliveres mil·lenàries del món: més de 5.000 que superen els 3,50 m de perímetre de tronc a 1,30 m del terra.